Ik help u bij:

  • plasklachten
  • ontlastingsklachten
  • pijnklachten

Bekkenfysiotherapie voor mannen

‘Problemen in de bekkenbodem? Dat is iets voor vrouwen, mannen hebben daar geen last van’.
Dit vooroordeel bestaat bij veel mannen. Er wordt niet over gesproken waardoor serieuze problemen niet worden onderkend. Veel problemen zoals prostaatklachten, pijn in de penis of bij de anus, urineverlies of erectiestoornissen kunnen met gerichte adviezen en oefeningen worden opgelost. Ik zorg er samen met u voor dat uw bekken weer probleemloos functioneert.

Bij mannenproblemen kunt u denken aan:

  • prostaatklachten
  • vaak plassen of poepen ( of juist niet )
  • urineverlies, nadruppelen, verminderde straal
  • pijn rond de anus, in het scrotum ( balzak ), de penis, het bekken, het stuitje of de onderbuik
  • erectiestoornissen, problemen bij het ejaculeren ( klaarkomen )

Het belangrijkste doel van de fysiotherapie is dat u datgene wat u tijdens de therapie leert in uw gewone leven kunt toepassen.

Plasklachten

Overactieve blaas
Als u erg vaak moet plassen, is er sprake van een overactieve blaas. Vaak plassen kan aangeleerd zijn. Als u bijvoorbeeld een blaasontsteking of urineweginfectie heeft gehad, moet u in die periode vaak plassen. Soms blijft dat patroon bestaan als de ontsteking al lang weg is. Het is lastig om dat weer af te leren. Óf u plast vaker omdat u bang bent urine te verliezen.

Dit soort klachten heeft vaak ook gevolgen voor uw sociale leven, er moet immers altijd een toilet in de buurt zijn. Ik kan u helpen deze hevige aandrang weer terug te dringen, zodat u het plassen kunt uitstellen.

Ongewenst urineverlies (stress-incontinentie)
Het kan zijn dat u urine verliest door een overactieve blaas en op een moment van hevige aandrang de WC niet meer haalt. De bekkenbodemspieren kunnen dit niet meer tegen houden. Soms treedt urineverlies op bij hoesten, niezen en sporten. De druk in de buik neemt toe en dus ook de druk op de blaas. Als de bekkenbodemspieren dan te laat of onvoldoende aanspannen, kan er urine uit lopen. Minder drinken en vaker plassen is niet de oplossing. Hulp zoeken is van groot belang.

Niet kunnen plassen
U kunt ook problemen krijgen/hebben met niet meer goed kunnen plassen. Het valt pas op als het niet meer lekker gaat. De straal wordt meestal zwakker en het plassen duurt ook lang. U blijft langer op de WC en u moet vaak meehelpen ( persen ) wat juist niet goed is. Een slechte, onderbroken straal is het gevolg. Vaak blijft er urine achter in de blaas en moet u snel weer plassen.

Ontlastingsklachten

Ongewild ontlastingsverlies
Wanneer u een windje niet kunt tegenhouden, is dit een teken van een slecht werkende sluitspier of bekkenbodem. Als u regelmatig een poepveeg in uw onderbroek heeft, is dit vaak ook een signaal van een verslapping van de sluitspier.
Met name het feit dat ontlasting zo’n sterke geur heeft, kan u ernstig hinderen in allerlei activiteiten. De angst dat anderen merken dat u ontlasting verliest, speelt een grote rol. Aanpassing in voeding en verbeteren van toiletgewoontes kunnen de klachten sterk verminderen. Bekkenfysiotherapie is echter de meest logische stap.

Obstipatie (verstopping)
Poepen is de normaalste zaak van de wereld en daarom staan we er meestal niet bij stil. Normaal gesproken komt de ontlasting één keer per dag, maar 3x per dag of slechts 3x per week is ook normaal. Als de ontlasting minder vaak komt, kan dit lastig zijn. U zult dan vermoedelijk hard moeten persen om de ontlasting eruit te krijgen. Als de spieren niet ontspannen, komt de ontlasting er niet of moeilijk uit. Een gevolg daarvan kan zijn: steeds terugkerende aambeien. Veel mensen zijn verbaasd als ze te horen krijgen dat hun ‘poep-techniek’ verkeerd is. Ze doen het immers al jaren zo. Met behulp van bekkenfysiotherapie help ik u om die techniek weer opnieuw aan te leren.

Anale problemen
Er kunnen ook vervelende bijkomende klachten ontstaan zoals anale huidproblemen door de steeds maar schurende werking van ontlasting op de huid. Jeuk is een veel voorkomend probleem. Anuskrampen kunnen ook veel pijn en hinder geven. Er kunnen ook kleine scheurtjes ontstaan die erg lastig helen omdat er toch ontlast moet worden. Het doet pijn om dan te ontlasten en de bekkenbodemspieren spannen aan, terwijl ze juist moeten ontspannen.

Eindeloos zalfjes smeren helpt niet als niet ook gelijktijdig de ‘poep-techniek’ wordt verbeterd. Met behulp van bekkenfysiotherapie help ik u om die techniek weer opnieuw aan te leren.

Pijnklachten – stuitklachten

Pijn is een vervelend gevoel en is meestal een alarmsignaal. Pijnstillers helpen onvoldoende en doen niets aan de oorzaak. De bekkenbodem speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van pijnklachten in het bekken- en lage ruggebied. Als u deze spieren te vaak en te sterk aanspant, dan geeft dat spierpijn tot zelfs krampachtige pijn. Verder kunnen zenuwen en bloedvaten bekneld raken, waardoor de pijn toe kan nemen. Uiteindelijk kunt u merken dat steeds meer dingen die u doet pijn opleveren. De behandeling van (chronische) pijn vergt een goede analyse van de klachten.

Veel voorkomend is een scheefstand van de stuit. Dit kan pijnlijk zijn. We kunnen dit verhelpen met meerderde vormen van therapie ondere andere de NIMOC methode.

 

Momenteel blijft het druk,  maar ik kan nieuwe patienten inplannen vanaf half januari 2025.  

Als u daar gebruik van wilt maken laat dit dan via de mail weten en ik bel u terug om een afspraakdatum af te stemmen.