Ik help u bij:

  • plasklachten
  • ontlastingsklachten
  • pijnklachten - bekkenpijn - bekkeninstabiliteit
  • verzakkingsklachten
  • zwangerschap & bevalling

Bekkenfysiotherapie voor vrouwen

Veel meer vrouwen dan u denkt hebben er ook last van: ongewild verlies van urine (incontinentie) en/of ontlasting of juist maar moeizaam kunnen poepen, pijnklachten in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen, problemen of pijn bij de seks. Het beïnvloedt je leven en het is niet altijd gemakkelijk om erover te praten.

Maar…. er is iets aan te doen. Samen met u stel ik een behandelplan op om van de klachten af te komen. Door gesprekken en een (pijnloos) onderzoek bepalen we samen de juiste manier waarop u weer kunt leren uw bekkenbodemspieren op de juiste manier aan te spannen en te ontspannen.

Zodra u dit weer kunt, leert u eenvoudige oefeningen om dit thuis te blijven doen.

Het belangrijkste doel van de fysiotherapie is dat u datgene wat u tijdens de therapie leert in uw gewone leven kunt toepassen.

Plasklachten

Overactieve blaas
Als u erg vaak moet plassen is er sprake van een overactieve blaas. Vaak plassen kan aangeleerd zijn. Als u bijvoorbeeld een blaasontsteking of urineweginfectie heeft gehad, moet u in die periode vaak plassen. Soms blijft dat patroon bestaan als de ontsteking al lang weg is. Het is lastig om dat weer af te leren. Óf u plast vaker omdat u bang bent urine te verliezen.

Blaaspijnsyndroom of Interstitiele Cystitis IC 
Is een chronische, goedaardige aandoening van de urineblaas die niet door bacterien wordt veroorzaakt. U kunt last, hebben van vaak plassen, pijn in de blaas en/of pijn in bekken.

Dit soort klachten heeft vaak ook gevolgen voor uw sociale leven, er moet immers altijd een toilet in de buurt zijn. Ik kan u helpen deze hevige aandrang weer terug te dringen, zodat u het plassen kunt uitstellen. Ook kan ik u helpen met de bekkenpijn of met kramp van de bekkenbodemspier.

Ongewenst urineverlies (stress-incontinentie)
Het kan zijn dat u urine verliest door een overactieve blaas en op een moment van hevige aandrang de WC niet meer haalt. De bekkenbodemspieren kunnen dit niet meer tegenhouden. Soms treedt urineverlies op bij hoesten, niezen en sporten. De druk in de buik neemt toe en dus ook de druk op de blaas. Als de bekkenbodemspieren dan te laat of onvoldoende aanspannen, kan er urine uit lopen. Minder drinken en vaker plassen is niet de oplossing. Hulp zoeken is van groot belang.

Niet kunnen plassen
U kunt ook problemen krijgen/hebben met niet meer goed kunnen plassen. Het valt pas op als het niet meer lekker gaat. De straal wordt meestal zwakker en het plassen duurt ook lang. U blijft langer op de WC en u moet vaak meehelpen ( persen ) wat juist niet goed is. Een slechte, onderbroken straal is het gevolg. Vaak blijft er urine achter in de blaas en moet u snel weer plassen.

Ontlastingsklachten

Ongewenst ontlastingsverlies
Wanneer u een windje niet kunt tegenhouden, is dit een teken van een slecht werkende sluitspier of bekkenbodem. Als u regelmatig een poepveeg in uw onderbroek heeft, is dit vaak ook een signaal van een verslapping van de sluitspier.
Met name het feit dat ontlasting zo’n sterke geur heeft, kan u ernstig hinderen in allerlei activiteiten. De angst dat anderen merken dat u ontlasting verliest, speelt een grote rol. Aanpassing in voeding en verbeteren van toiletgewoontes kunnen de klachten sterk verminderen. Bekkenfysiotherapie is echter de meest logische stap.

Obstipatie (verstopping) 
Poepen is de normaalste zaak van de wereld en daarom staan we er meestal niet bij stil. Normaal gesproken komt de ontlasting één keer per dag, maar 3x per dag of slechts 3x per week is ook normaal. Als de ontlasting minder vaak komt, kan dit lastig zijn. U zult dan vermoedelijk hard moeten persen om de ontlasting eruit te krijgen. Als de spieren niet ontspannen, komt de ontlasting er niet of moeilijk uit. Een gevolg daarvan kan zijn: steeds terugkerende aambeien. Veel mensen zijn verbaasd als ze te horen krijgen dat hun ‘poep-techniek’ verkeerd is. Ze doen het immers al jaren zo. Met behulp van bekkenfysiotherapie help ik u om die techniek weer opnieuw aan te leren.

Anale problemen
Er kunnen ook vervelende bijkomende klachten ontstaan zoals anale huidproblemen door de steeds maar schurende werking van ontlasting op de huid. Jeuk is een veel voorkomend probleem. Anuskrampen kunnen ook veel pijn en hinder geven. Er kunnen ook kleine scheurtjes ontstaan die erg lastig helen omdat er toch ontlast moet worden. Het doet pijn om dan te ontlasten en de bekkenbodemspieren spannen aan, terwijl ze juist moeten ontspannen.

Eindeloos zalfjes smeren helpt niet als niet ook gelijktijdig de ‘poep-techniek’ wordt verbeterd. Met behulp van bekkenfysiotherapie help ik u om die techniek weer opnieuw aan te leren.

Pijnklachten – bekkenpijn – bekkeninstabiliteit – stuitpijn

Pijn is een vervelend gevoel en is meestal een alarmsignaal. Pijnstillers helpen onvoldoende en doen niets aan de oorzaak. De bekkenbodem speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van pijnklachten in het bekken- en lage ruggebied. Als u deze spieren te vaak en te sterk aanspant, dan geeft dat spierpijn tot zelfs krampachtige pijn. Verder kunnen zenuwen en bloedvaten bekneld raken, waardoor de pijn toe kan nemen. Uiteindelijk kunt u merken dat steeds meer dingen die u pijn opleveren. Dit wordt ook wel bekkeninstabiliteit genoemd. De behandeling van (chronische) pijn vergt een goede analyse van de klachten. Een van de behandelmethode hiervoor is de zogenaamde Röst therapie.

Veel voorkomend is een scheefstand van de stuit. Dit kan pijnlijk zijn. We kunnen dit verhelpen met meerderde vormen van therapie ondere andere de NIMOC methode.

Verzakkingsklachten 

Door de zwaartekracht kunnen de blaas, de baarmoeder en de endeldarm naar beneden zakken. Dit noemen ze een verzakking. Tijdens hoesten en persen neemt de verzakking toe. Een verzakking is niet gevaarlijk. Als er naast een verzakking ook klachten zijn met plassen of ontlasting dan kan dit op diverse manieren verholpen worden. Eventueel zelfs via een operatie. Vaak zal ook voor en na een operatie bekkenfysiotherapie nodig zijn.

Zwangerschap & bevalling 

Zwangerschap
Tijdens een zwangerschap neemt het gewicht door de groei van uw baby toe. De druk die hierdoor ontstaat op het bekken kan wat teveel zijn en diverse klachten en pijn veroorzaken. Ik kan u helpen zodat u met deze klachten om kunt gaan.

Heeft u bij een eerdere zwangerschap last gehad van urineverlies, neem dan contact op met mij voor begeleiding en advies.

Bevalling 
Een bevalling is een bijzondere gebeurtenis en tegelijkertijd een flinke lichamelijke inspanning. Tijdens de bevalling is de snelheid waarmee het kindje het bekken kan passeren een belangrijk gegeven. Bij zwaardere bevallingen waar een medische ingreep noodzakelijk is geweest, kunnen bekkenproblemen ontstaan die binnen 6 tot 8 weken na de bevalling behandeld moeten worden met fysiotherapie en training.
Ook vrouwen die kinderen krijgen met een tangverlossing of een vacuümpomp doen er goed aan begeleiding van mij te krijgen vanaf 6 tot 8 weken na de bevalling.
Maar bovenal: geniet van het kraambed en de baby.