Ik help u bij:

  • de bekkenbodem bij seks
  • vrijen en spierspanning
  • seksuele problemen bij mannen
  • seksuele problemen bij vrouwen
  • orgasme stoornissen

Seksualiteit en bekkenfysiotherapie

Seks, het moet wel leuk blijven!

Vrijen moet plezierig zijn. Problemen met vrijen hebben dan ook vaak veel invloed op uw leven en op uw relatie. Lichamelijk contact en seks is iets van uzelf en/of van uw partner. Maar als dat niet prettig is door pijn, stress of om andere redenen kan fysiotherapie veel oplossen zodat het genieten van elkaar weer goed of verbeterd kan worden. Voor plezierige seks is voldoende seksuele opwinding nodig. Maar ook een veilig gevoel en bekkenbodemspieren die kunnen ontspannen en aanspannen zijn van groot belang.

Hoewel het niet altijd makkelijk is om over seksuele problemen te praten, kan ik als bekkenfysiotherapeut maar ook met mijn kennis op het gebied van seksuologie u hierbij helpen.
Seks is iets gezamenlijks. Het is dus goed dat uw partner ook bij deze therapie betrokken is maar het is niet noodzakelijk voor het slagen ervan.

De bekkenbodem bij seks

De bekkenbodemspieren zorgen bij vrouwen onder andere voor het openen van de vagina en bij mannen voor het krijgen van een erectie en van een zaadlozing. Ook levert de bekkenbodem een bijdrage aan de ademhaling en aan het plezier in seks.

Vrijen en spierspanning

Wanneer mensen seksueel opgewonden raken, wordt de doorbloeding sterk verhoogd. Hierdoor krijgen mannen een erectie en worden de weefsels bij vrouwen rondom de vagina zachter, sponsachtiger. Bij een te hoge spierspanning en verminderde doorbloeding krijgen de seksuele reflexen echter geen kans.

Seksuele problemen bij mannen

Door de hoge spierspanning kan de man geen ( of een mindere ) erectie krijgen en hij kan problemen hebben bij het klaarkomen. Ook kan hij pijn krijgen door verkramping van de bekkenbodemspieren. Vaak ontstaat er angst en spanning bij herhaling van deze problemen: ‘gaat het nu wel lukken’?

Seksuele problemen bij vrouwen

Om lekker te kunnen vrijen zijn enkele dingen nodig: opwinding, vochtige vagina en een veilig gevoel.

Bij vrouwen kunnen de volgende problemen optreden:

  • pijn tijdens de seks
  • seks lukt helemaal niet
  • onvoldoende opgewonden raken of onvoldoende vochtig worden.

Verloopt het vrijen niet prettig, dan leidt dat vaak tot angst en spanning voor een volgende keer. Als de vrouw doorgaat met pijnlijke gemeenschap zonder zin, opwinding en ontspanning, dan verergeren de klachten.

Orgasme stoornissen

Seksuele opwinding en seks heeft vaak het gewenste klaarkomen als hoogtepunt. Als u wel opgewonden raakt maar niet kunt klaarkomen, dan noemen we dat een orgasme stoornis. Dit kan dus los staan van een slechte erectie of het opgewonden raken. Voor mannen geldt dat na sommige operaties ( b.v. een verwijdering van de prostaat) het klaarkomen wel lukt maar dat er geen zaadlozing meer plaatsvindt. Een ander probleem bij het orgasme is het te snel klaar komen.