NIMOC methode bij stuitklachten: snel en effectief

De heer Pietsen meldt zich na verwijzing van de huisarts met coccygodynie bij ons. Hij is in het weekend gevallen op zijn stuit en kan niet meer op een harde stoel zitten. Na twee behandelingen volgens de NIMOC-methode is meneer klachtenvrij. 

We behandelen regelmatig en met succes patiënten met stuitklachten. Zowel acute stuitklachten als langdurige stuitklachten kunnen behandeld worden middels de NIMOC-methode. 

Wat is NIMOC / NIMOC Methode?

NIMOC is de afkorting van Non-Invasive Mobilization of the Os Coccyx. Dit betekent een uitwendige behandeling van het staartbeen. Door kortdurende mobilisatie wordt de patiënt in zit behandeld. De behandeling is bijna nooit pijnlijk of belastend voor de patiënt. Wij hebben de eerste opleiding gevolgd bij Meine Veltman en een vervolg studie bij Sytske Lohof 

NIMOC is een relatief nieuwe behandelmethode binnen bekkenfysiotherapie voor het behandelen van rug- en bekkenklachten, waaronder stuitpijn. Deze methode geeft een extra mogelijkheid voor de bekkenfysiotherapeut om patiënten met stuitpijn, bekkenpijn, liesklachten en anuskramp te behandelen, mét verbazingwekkende resultaten. Ook bij patiënten met incontinentieklachten of seksuele pijnklachten, verminderen de (pijn)klachten na behandeling met de NIMOC-methode.

Patiënten met rugklachten kunnen ook behandeld worden met de NIMOC-methode wanneer de stand van het os coccygis een rol speelt in de klachten (bijvoorbeeld als patiënten niet lang kunnen staan en/of zitten, of pijn hebben bij het gaan staan vanuit zit).

De NIMOC-methode is geen behandeling op zich, maar wordt vaak gecombineerd met ontspannings- en / of  mobiliserend  oefeningen.  Het komt vaak voor dat patiënten met ernstige klachten, die al tientallen jaren aanwezig zijn, na de NIMOC-behandeling veel minder klachten hebben of zelfs klachtenvrij zijn.

Mevr Jansen is 2 maanden geleden bevallen, maar bleef klachten houden bij het zitten en lang staan. Na onderzoek blijkt een scheefstand van het Os Coccygis. Na een behandeling volgens de NIMOC-methode gecombineerd met oefentherapie kan ze weer zitten op elke stoel en lang staan  zonder klachten.